12 Mart İstiklal Marşı’nın kabülü, mesajlar ve etkinlikler

Vali Şehmus Günaydın’dan “12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü” Mesajı 

Kahraman Milletimizin istiklal ve istikbali için tarih boyunca ortaya koyduğu emsalsiz mücadelesinin, yeniden dirilişinin şanlı destanı, Devletimizin ve Milletimizin bağımsızlığının sembolü olan İstiklal Marşımızın, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 101. yıldönümünü kutlamanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Ömrünü vatanımıza ve milletimize adamış milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un bu kahramanlık destanında aziz milletimizin yeniden dirilişi, yeniden tarih sahnesinde hak ettiği yeri alması ve şahlanması vardır. Her kıtasında milletimizin cesareti, her mısrasında ecdamızın kahramanlığı, her kelimesinde ruhumuzu aydınlatan İstiklal Marşımız, milli bilincimizin ve hürriyet aşkımızın en berrak ifadesidir.

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy milletimizi bir arada tutan ortak değerlerimizin açık bir şekilde ifade edildiği İstiklal Marşımızı yazarken ecdadımızın göstermiş olduğu kahramanlıkları, fedakarlıkları ve milletimizin ortak duygularını mısralarında dile getirmiştir.

İstiklal Marşımızda, en güzel ifadesini bulan birlik, beraberlik, bağımsızlık gibi ortak değerlerle, gelecek için çalışmaya devam eden milletimiz, sonsuza dek bağımsız olarak yaşayacaktır.

Bağımsızlığımızın ebedi sembolü olan İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 101. yıl dönümünde başta Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, cennet vatanımız uğruna canlarını feda eden bütün şehitlerimizi ve vefat eden gazilerimizi, rahmet ve minnetle yâd ediyorum, hayatta olan gazilerimize sağlık ve uzun ömürler diliyorum.

BÜYÜKKILIÇ: “İSTİKLAL ŞAİRİMİZİ MİNNET VE ÖZLEMLE YÂD EDİYORUM”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, “İstiklalimizin ve istikbalimizin tercümanı, İstiklal Marşı’mızın müellifi, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, İstiklal Marşı’mızın kabul yıl dönümünde rahmet, minnet ve özlemle yâd ediyorum” dedi.

Kabulünün üzerinden 101 yıl geçen ve Türk milletinin şanlı bağımsızlık ile egemenlik mücadelesini manzume şeklinde anlatan, Türk milletine mâl olmuş İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümünde, “İstiklal Marşı’nı her okuduğumuzda kutlu, bir o kadar da zorlu mücadelemiz, adeta sahne sahne gözlerimizde canlanırken tüylerimiz de diken diken olmaktadır. O dönemin tanığı, bağımsızlık mücadelesinin emektarı ve aynı zamanda istiklalimizin de şairi olan büyük şair ve mütefekkirimiz Mehmet Akif Ersoy’u, yaşayarak yazdığı İstiklal Marşı’mızın kabulü yıl dönümü vesilesi ile anarken, şairimizi rahmetle yâd ediyorum” ifadelerinde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, gençlere İstiklal Marşı’nı sadece okumalarını değil, yazılanları anımsayarak yaşamalarını da tavsiye etti.

Yakın geçmişte, şanlı bir mücadelenin sahibi Türk milletinin, bu kutlu ve zorlu egemenlik savaşına tüm dünyanın tanık olduğunun altını çizen Büyükkılıç, “Cehennem olsa gelen göğsümüzde söndürürüz, bu yol ki hak yoludur dönme bilmeyiz yürürüz diyerek milletimizi yüreklendiren ve yine o dönemde ‘Değil mi cephemizin sinesinde iman bir, sevinme bir, acı bir, gaye aynı, vicdan bir, değil mi ortada bir sine çarpıyor, yılmaz, cihan yıkılsa emin ol bu cephe sarsılmaz’ sözleriyle birliğe, dayanışmaya vurgu yapıp, bağımsızlık mücadelemizde kilit rol oynamış Mehmet Akif Ersoy, nihayetinde ise kendisine ücret teklif edildiğinde dahi ücreti reddederek böylesine bir marşı milletimize hediye etmiştir” dedi.

Mesajında Âsım’ın Nesli’ne de vurgu yapan Büyükkılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mehmet Akif Ersoy denilince Âsım’ın Nesli’ni unutamayız. Mehmet Akif Ersoy, büyük bir şair olduğu kadar, aynı zamanda büyük bir fikir adamıdır. Türk gençliğini Âsım’ın nesli olarak nitelendirmiştir. Gençliğimize bir yol haritası, adeta bir deniz feneri niteliğinde olan Âsım’ın Nesli, İstiklal Şairimiz Ersoy’un ortaya koyduğu bir mefkure idi. Kendi ifadesi ile Çanakkale cephesinde göğsünü siper etmiş şanlı ecdadımıza ithafen ‘Âsım’ın nesli diyordum ya, nesilmiş gerçek; işte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek’ diyerek dile getirmiş, bununla övünmüş, avunmuş, sevinmiştir. Âsım’ın nesli gibi değerlerimize bağlı, tarihimizden köklerini alan, millî ve manevi şuurla ülkeye ve insanlığa faydalı nesilleri yetiştirme gayreti içerisindeyiz. Biz de İstiklal Şairimiz ile aynı düşünce, aynı duygu ve aynı kaygıları paylaşıyor, Âsım’ın Nesli’ne şayan hareket etmeye gayret gösteriyoruz. Korkma diye başlayıp, hürriyet ve istiklal ile biten İstiklal Marşı’mızın şairi Ersoy ve onun gibi eş’arımızın, ecdadımızın izinden gidiyoruz, gitmeye de devam edeceğiz.”

Rektör Karamustafa’dan İstiklal Marşı’mızın Kabulünün 101. Yıldönümü Mesajı

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, İstiklal Marşı’mızın milli marş olarak kabulünün 101. yıldönümü vesilesiyle mesaj yayımladı.

Rektör Karamustafa, yayımladığı mesajında, bağımsızlığımızın, egemenliğimizin, millet olarak dirilişimizin ve yeniden var oluşumuzun en önemli simgesi olan İstiklal Marşımızın, üzerinde yaşadığımız bu toprakların nasıl bir mücadele ile vatan olduğunuı gösteren eşsiz bir eser olduğunu kaydetti.

KAYÜ Rektörü Karamustafa, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Milletleri millet yapan unsurların en başında milli marşları gelmektedir. Türk Milletinin milli marşı olan İstiklal Marşı, marşların en anlamlısı ve en güzelidir. Çünkü her mısrası milletimizin bağımsızlık mücadelesini, kahramanlığını, fedakârlığını, ezan ve bayrak sevgisini, şehit ve gazilerimizi yansıtır. Her okunduğunda dikkatle dinlenen İstiklal Marşımız, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Türk Milletine teslim ettiği en önemli emanettir. Biz bu emaneti en iyi şekilde koruyacak ve ebediyete kadar yaşatacağız.

Ülke olarak, millet olarak her anımızda sürekli birbirimizle kenetlenecek, en zor anlarımızda dahi birbirimizden hiçbir zaman ayrılmayacağız. Biz Türk Milleti olarak bir ve beraber oldukça hiçbir güç bizi yıldıramaz, yolumuzdan alı koyamaz.

Tarih boyunca türlü senaryolarla bizi bu topraklarda tutundurmamaya, dışlamaya çalışan ve her seferinde hüsrana uğrayan düşmanlarımız, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nda ‘Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım. Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım’ mısrasında da dile getirdiği gibi; ezelden beri hür yaşamış ve hür yaşayacak Türk Milleti hiçbir zaman kimseye boyun eğmeyecektir. Yeter ki, birliğimize, imanımıza, ezanımıza, vatanımıza ve bizi biz yapan değerlerimize her zaman sahip çıkalım. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşı’mızın kabulünün 101. yıldönümünde milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ile vatanımızın bağımsızlığı uğruna canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.”

MHP İL BAŞKANI İNCETOPRAK’TAN 12 MART MESAJI

Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Başkanı Adnan İncetoprak, “İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 101. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” münasebetiyle mesaj yayınladı.

İncetoprak mesajında şu ifadelere yer verdi:                                     “Milli ruhun tercümanı, milli vakarın manzum seslenişi, milli haysiyetin edebi yorumu olan İstiklal Marşımız, 12 Mart 1921 Cumartesi günü Büyük Millet Meclisi’nde heyecan ve coşku seli içinde kabul edilmiştir.

Her kelimesinde inanç, her dizesinde iman, her kıtasında cesaret ve kararlılık olan İstiklal Marşımız karanlık ufkun ardından doğacak şafağı müjdelemiş, bu çerçevede bağımsızlık özlemini ateşlemiştir.

İstiklal Marşımız millete duyulan sonsuz bağlılığın, bağımsız yaşamanın dışındaki her türlü seçeneği peşinen reddetmiş milli mücadele azminin kutlu bir eseridir.

Vatanımızın tecrit edildiği, ordularımızın terhis edildiği, hayat ve varlık haklarımızın tahrip edildiği bir dönemde İstiklal Marşımızın mısralarında milli vicdanlar buluşmuş ve birbirine kenetlenmiştir.

‘Korkma’ seslenişi manevi dirilişin sembolü olarak umutları tazelemiş, ülküleri perçinlemiş, özgüveni ayağa kaldırmıştır.

Elbette İstiklal Marşımız olağanüstü bir dönemin, acı ve kayıplarla özdeşleşmiş varlık-yokluk mücadelesinin ürünüdür.

Son yurdumuzun iç çekişi, zalimlere karşı beslenen öfke, insanımızın gönül yaraları, yapılan fedakârlıklar topluca ele alınmış ve on kıtalık manzum şaheserde özetlenmiştir.

Bu haliyle Kurtuluş Mücadelemizin tüm hızıyla, tüm ağırlığıyla, tüm zorluğuyla sürdüğü bir ortamda merhum şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Türk milletinin atan nabzı, haykıran iradesi, meydan okuyan nefesi olmuştur.

Milli şairimiz gerçekten de kaleme aldığı bağımsızlık bildirisini hücrelerinde hissetmiş ve Türk milletinin hissiyatını detaylı şekilde ortaya koymuştur.

İstiklalimizin manevi mimarları arasında şüphesiz ki merhum Mehmet Akif Ersoy’un yeri çok ayrıcalıklı ve çok özeldir.

Merhum Akif İstiklal Marşı’nı milletimize hediye etmiş ve “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın” diyerek en içten dua ve beklentisini ta o tarihlerde dile getirmiştir.

Şurası iyi bilinmelidir ki, yozlaşma ve yolsuzlukla temellendirilen ikbal mücadelesini yeni bir istiklal savaşı iddialarıyla kapatmaya çalışanlar en başta İstiklal Marşımızı hazmetme güçlükleri çeken, milli birliğimizden ürken gayri milli siyaset ve zihniyet temsilcileridir.

Türk milleti başından sonuna kadar haklı olduğu istiklal mücadelesini 1919 Samsun’undan 1923 Ankara’sına kadar vermiş, canı pahasına vatanına sahip çıkmış ve düşmanları kovmuştur.

Bu gerçeğin hilafına hareket ederek istiklal savaşından bahsedenler her şeyden önce milli mücadelenin hatıralarını hiçe sayan ihanet ehlileri ve merhum Akif’in hepimize mirası olan milli marşımızı değersizleştiren inkârcılardır.

Türk milleti istiklaline sahip çıkacak ve yeni bir marş yazılmasına inşallah fırsat vermeyecektir.

Bu düşüncelerle İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 101. yıldönümünü hayırlara vesile olması dileklerimle kutluyorum.

Vatan ve millet yolunda emek vermiş, mücadele etmiş, şehit düşmüş tüm kahramanlarımıza ve aziz ecdadımıza, İlk Meclis’in saygıdeğer üyelerine Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum.

Türk edebiyatında yeni bir çığır açan, fikir hayatımızda derin izler bırakan, ahlak abidesi olarak hepimizin hayranlığını kazanan, milli hafızalara istiklalin yorulmayan kalemi olarak kazınan milli şairimiz Merhum Mehmet Akif Ersoy’u da rahmetle anıyor, muhterem hatıralarını saygıyla yad ediyorum”

MMO Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol’un mesajı

İstiklal Marşı, milletimizin vatan ve istiklal aşkıyla her türlü imkânsızlığa rağmen büyük inançla yürütülen kurtuluş mücadelesinin, vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından mısralara dökülmüş ifadesidir.

Mehmet Akif Ersoy’un, vatan toprakları işgal altındayken kaleme aldığı İstiklal Marşı; milli mücadele ruhunu,  Türk Milleti’nin vatan sevgisini, bağımsızlığa olan tutkusunu en güzel biçimde yansıtmaktadır. Vatanı için gerektiğinde canını feda etmekten kaçınmayan büyük Türk milletinin kahramanlık destanı olan İstiklal Marşı, bugün bizlere vatanın ne kadar kutsal bir emanet olduğunu göstermektedir.

Türk Milleti’nin bağımsızlığa ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklal Marşımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milli Marş olarak kabul edilmesinin yıl dönümünü büyük bir gururla yaşıyoruz. Bu duygular içerisinde İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edilişinin 101. Yıldönümünde; başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm kahraman şehitlerimizi ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum.

BAŞKAN PALANCIOĞLU’NDAN 12 MART İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA MESAJI

Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabülü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Palancıoğlu mesajında şunları söyledi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bundan 101 yıl önce bugün, 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilen İstiklal Marşı, tarih boyunca sayısız destanlar yazmış olan kahraman milletimizin, vatanımızın bağımsızlık ve hürriyeti için göstermiş olduğu büyük fedakârlık ve kahramanlığın adı, Türk milletinin ortak sesidir. Aziz Türk Milleti’nin bağımsızlığına ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 101. yıldönümünü idrak etmenin gururunu yaşıyoruz. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, bu eşsiz eseriyle Türk milletini vatan ve bayrak sevgisi, birlik, beraberlik, ortak düşünce ve değerler etrafında buluşturarak zirveleştirmiştir. İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İstiklal Marşı’mızın Şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve İstiklal Savaşı’nın tüm kahramanlarını rahmet ve duayla anıyorum.”

BAŞKAN YALÇIN’DAN İSTİKLAL MARŞI MESAJI

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yıl dönümü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Mesajında İstiklal Marşı’nın, Türk Milleti’nin bağımsızlık mücadelesinin meşalesi olduğuna dikkat çeken Başkan Yalçın, ayrıca milli mücadele ruhunu ve Türk Milleti’nin vatan sevgisini en güzel şekilde yansıttığını kaydetti.

Başkan Yalçın mesajında, “Bundan 101 yıl önce Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan milli marşımızın oluşturduğu milli mücadele ruhu, vatanın dört bir yanına yayılarak, en zor ve çetin dönemlerde milletimize ilham kaynağı olmuştur. Bugün bu topraklarda huzur içerisinde yaşıyorsak, o zaman verilen mücadelenin, çekilen çilenin karşılığıdır. İstiklal Marşı şairimiz Akif’in hayatını, eserlerini ve İstiklal Marşı’nı kendimize düstur edinmeli, vatan sevgimizi buna göre şekillendirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Başkan Yalçın, mesajını şöyle tamamladı: “Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Marşı’mızın kabulünün 101. yıl dönümünde, başta Mehmet Akif Ersoy olmak üzere, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyor, ruhları şâd olsun diyorum.”

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULUNÜN 101. YILDÖNÜMÜNÜ LİSE ÖĞRENCİLERİYLE KUTLADI

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ve protokol ile birlikte 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü programı kapsamında lise öğrencilerinin hazırladığı programa katıldı.

Başkan Büyükkılıç, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 101. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü etkinlikleri kapsamında Ömer Serpil Özberber Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa katıldı. Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Kayseri Garnizon Komutanı Hv. Tuğgeneral Haldun Taşan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit,  Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik ve davetliler katıldı.

“Yüreklerde Âkif, Dillerde Hürriyet ” temalı anma programında etkinlik kapsamında okulun öğrencileri tarafından şiirler, türküler seslendirildi. Programda, öğrencilerin hazırladığı resim sergisinin açılışı yapıldı.

Başkan Büyükkılıç, lise öğrencilerine Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür A.Ş. (KAYMEK) tarafından hazırlanan İstiklâl Ajandası ile Yukatel Kayserispor atkısı dağıttı.

Öğrencilerle günün anısına hatıra fotoğrafı da çektiren Büyükkılıç, “Bundan yüz bir yıl önce milletçe verilen topyekûn bir var oluş mücadelesini, asalet ve cesareti, mukaddes değerleri hissettiğimiz İstiklâl Marşı’mızın kabulünü kutlarken, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u da rahmetle, minnetle ve özlemle yâd ediyorum” dedi.

“AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ VE GAZİLERİMİZİ RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUM”

Öte yandan Başkan Büyükkılıç, Kayseri Ticaret Odası’nda gerçekleşen Çanakkale Ruhu Fotoğraf Sergisi açılışı ve “Çanakkale Ruhu” konferansı açılışına katıldı.

Başkan Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Egemen ve bağımsız yaşamamızı Çanakkale’yi geçilmez kılanlara borçluyuz. Kayseri Ticaret Odası’nda gerçekleşen Çanakkale Ruhu Fotoğraf Sergisi’nin açılışını Valimiz Sayın Şehmus Günaydın ve ilgili kurum ve kuruluşların katılımlarıyla birlikte gerçekleştirdik. Akabinde ömrünü Çanakkale’ye vakfetmiş, Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Nedim Kilci hocamız “Çanakkale Ruhu” konferansıyla milli ve manevi duygularımızı tazeledi. Bu duygularla aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Vefatının 86’ncı Yılında Anıldı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Vefatının 86’ncı Yılında Kayseri’de Anıldı Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal …