18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ PROGRAM AKIŞI
15 Mart 2024 Cuma
Hunat Camii
SAAT :
11.45 Hunat Camii Mevlid-i Şerif.
12.10 Vaaz
12.45 Hatim Duası
18 Mart 2024 Pazartesi
Kayseri Garnizonu ve Hava Şehitliği
SAAT :
06.00 Hunat Cami Sabah Namazı – Hatim Duası
09.45 Tören Alanında Hazır Olunması.
10.00 Şehitlik Anıtına Çelenklerin Sunulması.
- Saygı Duruşu, İstiklal Marşının Okunması ve Saygı Atışının Yapılması.
- İstiklal Marşı Eşliğinde Şanlı Bayrağımızın Göndere Çekilmesi.
- Bir Subay Tarafından Konuşma Yapılması.
- Bir Öğrenci Tarafından Şiir Okunması.
- Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Tarafından Konuşma Yapılması.
- Sayın Valimiz Tarafından Şehitlik Defterinin İmzalanması.
- Kuran-ı Kerim Okunması ve Dua Yapılması, Şehit Mezarlarının Ziyaret Edilmesi ve Anı Evinin Gezilmesi.
10.50 Polis Şehitliğinin Ziyaret Edilmesi.
Yer: Asri Mezarlık 1. Kapı
11.15 Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şubesinin Ziyaret Edilmesi.
14.00 Erciyes Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünce “Çanakkale’yi Anlamak” Temalı Fotoğraf Sergisi akabinde Öğretim Görevlisi Ahmet Nedim KİLCİ tarafından “109. Yılında Çanakkale Ruhu” konulu konferans
Yer: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Merkezi 1. Alaeddin Keykubad Salonu
15.30 Talas Belediyesi Çanakkale’den Cumhuriyete 100. Yıl Müzesi Ziyareti
Yer: Talas Osmanlı Kültür Sokağı Kiçiköy Mahallesi Ali Said Paşa Cad. No:5 Talas
BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’TAN “ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ” MESAJI
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıl dönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Büyükkılıç, “Millet olarak tarihten ibret alıp Çanakkale ruhundan, birlik, beraberlik, dayanışma ve kardeşlik şuurundan hiçbir zaman vazgeçmeyelim” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında bu cennet vatan için canını feda eden kahramanları rahmetle yâd etti.
Çanakkale’yi işgal etmeye gelen düşman ordularının, büyük bir hezimete uğradığını söyleyen Başkan Büyükkılıç, “Birinci Dünya Savaşı’nda 18 Mart 1915 günü işgal kuvvetleri, 231 adet gemi, 4 denizaltı ve 1155 top ile Çanakkale’ye gelmişti. 480 bin kişilik ordu ile Çanakkale’ye gelen işgalciler, savaşı kaybedip kaçarken, geride 375 bin kayıp bırakıp, 105 bin asker ile arkalarına bakmadan geri döndüler. Bundan tam 108 yıl önce Çanakkale’de bütün dünyaya karşı ‘Çanakkale geçilmez’ diye bir destan yazdık. Tarihte emsali görülmeyen bir zaferle düşman ordularını bozguna uğrattık” dedi.
“Savaş Ortamında Bile İnsanlığın Ölmediğini Bütün Dünyaya Çanakkale’de Gösterdik”
Büyükkılıç, Türk milletinin Çanakkale’de tüm dünyaya savaş ahlakını ve savaş hukukunu öğrettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fakirlik, imkânsızlıklar ve yokluk içerisinde çarpışan ancak hiçbir zaman geri çekilmeyi dahi düşünmeyen Türk milleti olarak, iman dolu göğüslerimizi siper ettik, imanımızla, cesaretimizle, vatan ve bayrak sevgimizle büyük bir zafer kazandık. Türk milleti olarak, çağdaş olarak geçinen dünyaya da savaş ahlakını ve savaş hukukunu öğrettik. Çanakkale’de yeri geldi yaralı düşman askerlerini sırtlarımızda taşıdık, su verdik. Savaş ortamında bile insanlığın ölmediğini bütün dünyaya Çanakkale’de gösterdik. Mustafa Kemal Atatürk savaşta ölen Anzak askerlerinin annelerine hitaben, ‘onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra bizim evlatlarımız olmuştur’ diye mektup yazarak, savaş hukukunun nasıl olması gerektiğini tüm dünyaya göstermiştir. Mektubun İngilizcesi halen Yeni Zelenda’da Atatürk anıtında yazılıdır.”
“Çanakkale, Top Mermilerini Sırtlayarak Top Kundağına Yerleştiren Seyyid Onbaşı’dır”
Çanakkale’nin Türk milletinin destan yazdığı yer olduğunu vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “O yüzden şairin şu dizelerinde ifade ettiği gibi; ‘Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın, bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın, bir vatan kalbinin attığı yerdir.’ Çanakkale, dağların, taşların şehitlerimizin gövdesine büründüğü bir diyardır. Çanakkale, karasıyla, deniziyle bir hilal uğruna nice güneşlerin battığı yerdir. Çanakkale, Anadolu’nun her evinden, İslâm coğrafyasının her beldesinden cepheye gelen ve kardeş olan şehitlerimizin memleketidir. Çanakkale, dünyanın en yüce, en ulvi şehitliklerinden biridir. Çanakkale, top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştiren Seyyid Onbaşı’dır. Çanakkale, atılan el bombalarını düşmana geri gönderen Mehmet Çavuş’tur. Çanakkale, kahramanlıkları ve cesaretleriyle cephede görev alan Nezahat ve Halide Onbaşılardır. Çanakkale, ölüme meydan okuyarak destanlar yazan Mehmetçiklerin yattığı yerdir” ifadelerini kullandı.
“Dayanışma ve Kardeşlik Şuurundan Hiçbir Zaman Vazgeçmeyelim”
Büyükkılıç, birlik, beraberlik mesajı vererek, “Millet olarak tarihten ibret alıp Çanakkale ruhundan, birlik, beraberlik, dayanışma ve kardeşlik şuurundan hiçbir zaman vazgeçmeyelim. İstiklal Şairimiz Mehmet Akif’in ‘Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez, Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez’ dediği gibi yeter ki tefrikaya düşmeyelim. O zaman, başaramayacağımız hiçbir iş, üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun olmayacaktır.
Başkan Büyükkılıç, mesajını şöyle sonlandırdı:
“Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümünü gururla kutluyor, 18 Mart Şehitler Günü’nde bu toprakları bize mukaddes bir vatan olarak emanet eden tüm şehitlerimizi ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum.”
DEVA Partisi Kocasinan Belediye Başkan Adayı Kadir Türkmen’den 18 Mart Mesajı
DEVA Partisi Kocasinan Belediye Başkan Adayı Kadir Türkmen, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Kadir Türkmen, ”Milletimizin tarih boyunca kazandığı en parlak zaferlerden biri olan Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümünü kutlamanın haklı gururu ve heyecanı içerisindeyiz.
Vatanı ve istiklali için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan Türk milleti, tarih boyunca gurur kaynağımız olan büyük zaferlere imza atmış, canı pahasına verdiği mücadelelerle başka milletlere de emsal olmuştur” ifadesine yer verdiği mesajını şu şekilde sürdürdü:
Tarihte eşine az rastlanan bir kahramanlık destanı ve bir varoluş mücadelesi olan Çanakkale Zaferi ile Milletimiz; kendisini tarihten silmek isteyenlere imkânsızlıklara rağmen büyük bir ders vermiş ve tüm dünyaya ‘Çanakkale Geçilmez’ dedirtmiştir.
Bugün milletimiz, ülkemiz üzerinde oynanmak istenen her türlü kirli oyunu “Çanakkale Ruhu” ile birlik ve beraberlik içinde hareket ederek bozacak güce sahiptir.
Bu düşüncelerle, Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Günü’nde başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere bu toprakları bize vatan kılan şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum.”
ÇANAKKALE, BERABERLİK RUHUNUN TİMSALİDİR
Saadet Partisi Kayseri İl Başkanı Nuri Ürkündaş, 18 Mart Çanakkale Haftası dolayısıyla açıklamada bulundu.
Saadet Partisi Kayseri İl Başkanı Nuri Ürkündaş, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Ürkündaş, yaptığı açıklamada, Çanakkale Zaferi’nin Türk milletinin bağımsızlık ve vatan sevgisiyle yazdığı destanın en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu vurguladı.
Ürkündaş, “Çanakkale Zaferi, Türk milletinin tarih boyunca gösterdiği kahramanlık ve fedakarlığın en önemli simgelerinden biridir. Bu zafer, milletimizin vatanı için gösterdiği sevgi, birlik ve beraberlik ruhunu en güçlü şekilde ortaya koymuştur. Çanakkale, beraberlik ruhunun timsalidir” dedi.
Nuri Ürkündaş, “Bu millet, Çanakkale’de gösterdiği direniş ve azimle, tarih boyunca her zaman özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinde ön saflarda yer almış ve her zaman da alacaktır.” şeklinde konuştu.
Nevşehir Valisi Ali Fidan’ın 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Mesajı
Milletimizin dirayet ve cesaretle şahlanışının en güzide örneklerinden biri olan İnancın, fedakârlığın ve azmin sembolü Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünü büyük bir onur ve heyecanla idrak ediyoruz.
Çanakkale Zaferi, aziz milletimizin makus talihini yendiği, hasta denilen bir devletin şaha kalkarak tüm dünyaya meydan okuduğu ve düşmana karşı göğsünü siper eden Mehmetçiğimizin vatan, bayrak ve hürriyetleri uğruna kahramanlık destanı yazdığı şanlı bir gündür.
Merhum Mehmet Akif’in;
“Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor,
Bir hilal uğruna Ya Rab, ne güneşler batıyor” dediği gibi, orada şehadet şerbetini içen güneşlerimiz, bu coğrafyada hilalin hâkim, ay yıldızlı bayrağımızın da daim kalacağını tüm dünyaya ilan etmiştir.
Aziz şehitlerimizden ve Kahraman Gazilerimizden aldığımız kuvvetle, aynı şuur ve inançla mukaddes emanetinize sahip çıkmaya, o emanetinizi daha yükseklere çıkarmaya, bizi millet yapan yüksek değerlerimizi canlı tutmaya ve yüceltmeye devam edeceğiz.
Unutulmamalıdır ki bugün bile halen devam eden tehditler ve milletimizi ve devletimizi hedef alan hain saldırılar karşısında; birlik, beraberlik ve sağduyu içerisinde ortak hareket etmek her zamankinden daha da büyük önem taşımaktadır.
Bu duygu ve düşüncelerle; 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, milletimize bu eşsiz zaferin gururunu yaşatan, vatanımız, bağımsızlığımız, milli birlik ve bütünlüğümüz uğrunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.
Makale Sayımız 1.000’e Ulaştı, Belgeseltarih 6 Yaşında, Gururluyuz. 5 kıta 72 ülkeden okurumuz var.
2018 yılında dostum Tayfun Çavuşoğlu ile beraber bir tarih sitesi kurmaya karar verdik. Tayfun Çavuşoğlu Çanakkale Savaşı konusunda bir uzmandı. Bu konuda engin bilgisi vardı. Yazdığı “Çanakkale 1915 – İftiralar, Yalanlar, Polemikler” kitabı 2014’ün şubat ayında Kastaş Yayınevi tarafından basıldı.
Diğer bir uzmanlığı da internet sitesi kurma konusuydu. Gazetecilikten gelen tecrübesini yaptığı sitelere yansıtıyordu. Bu alanda profesyonel çalışanlara göre çok büyük bir avantajdı. 2017 yılında bir tarih sitesi kurma konusunu konuştuk ama onu ikna edemedim. 2018’in başlarında siteye yükleyeceğimiz çoğu bana ait yazı ve haber oluşu sanırım etkili oldu, site konusunda onu ikna etti. Zira sitede ilk etapta tarihin değişik konulara ilgi duyanlara hitap edecek yazılar olmalıydı.
Bursa’da Bursa Defteri, Bursa Araştırmaları Dergisi, Bursa’da Yaşam, Şehrengiz, Yeşil Bursa; Güney Marmara, Bursa’da Zaman (Daha sonra Bursa Günlüğü oldu), Patikalar gibi tarih ve kültür içerikli dergiler yayınlanıyordu ama yazılı baskının da dışında, çok daha geniş kitlelere ulaşabilmelerini sağlayacak web siteleri yoktu. Birbirinden değerli yazılar, az kişiye ulaşıyordu. Bu dergilerde yazan çok sayıda arkadaşım vardı. Onların da yazılarıyla sitemizde yer alacağına inanıyordum. Görüştüğüm arkadaşlarımın çoğu, yazılarıyla sitemize renk ve değer kattılar.
Önce prensiplerimizi tespit ettik.
- Mustafa Kemal Atatürk’e saygı esastır, eleştiriye itirazımız yok ama hakarete yeltenen yazılara asla yer vermeyeceğiz
- Fütuhat tarihçiliği yerine kültürel tarihçiliğe ağırlık vereceğiz
- Yerel olmayacağız
- Nerede yaşarsa yaşasın, tüm tarih okurlarına ulaşmaya çalışacağız
- Gerektiğinde yabancı dilde yazılmış yazıları da yayınlayacağız
- Türk tarihi dışında Kafkasya tarihine de yer vereceğiz
- Kadın yazarlara pozitif ayrımcılık uygulayacağız
Tarih sitemiz için internette isim araştırması yaptık. İstediğimiz isimlerin çoğu sahiplenilmişti. Biz de o an boş olan “belgeseltarih.com” adını aldık.
Yazı ve yazar sayımız hızla arttı. Yurt içinden ve yurt dışından yazı gönderen araştırmacı sayısı hızla arttı.
2013 yılında kaybettiğimiz Halk Bilimci Tankut Sözeri ve 2017 yılında kaybettiğimiz Kafkas Tarihçisi Mahmut Bi’nin yazılarına yer verdik.
Süreç içinde maalesef Gemlikli yazarımız Naci Pehlivan’ı 2022’de, 2023’te ise Osman Bahadır’ı kaybettik. Onları da saygıyla anıyoruz.
Sitemizdeki yazılardan çok sayıda araştırmacı faydalandı.
Mubariz J. Khalilov ve Szabolcs Nyitray adındaki iki araştırmacı Kafkasya’daki Macar şehrini araştırırken sitemizde konuyla ilgili yazılara ulaştılar. Daha sonra yazdıkları “The Huns and Magyars Of The Caucasus” adındaki makaleyi bize gönderdiler. Yazıyı 9 Ocak 2022 ‘de sitemizde yayınladık.
İki kişi yola çıktık ve 6 yılı geride bıraktığımızda, bize çok önemli bir iş yaptık. 5 kıtada 60 ülkeye ulaştık. Bugüne kadar makale + haber + kitap tanıtımı + videolu haberlerden oluşan 999 dosyamız yayındaydı. Bu okuduğunuz yazı ile 1.000’e ulaşmış olduk.
BÜYÜKŞEHİR’İN İSTİKLAL MARŞI OKUMA YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Kayseri Büyükşehir Belediyesi KAYMEK A.Ş. tarafından 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü yıl dönümü kapsamında ‘İstikbal İstiklale Ses Veriyor’ sloganıyla düzenlenen 2’nci İstiklal Marşı Okuma Yarışması Ödül Töreni düzenlendi.
Kayseri’de kültür ve sosyal faaliyetleri de yürüten Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi’nin, millî manevi değerlerine bağlı, saygılı ve donanımlı genç nesiller için sürdürdüğü hizmetlerinden birisi olan ‘İstikbal İstiklale Ses Veriyor 2’ İstiklal Marşı Okuma Yarışması Ödül Töreni gerçekleştirildi.
Gençlerin İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un düşünce dünyasını, Türk – İslam mefkûresini, millete olan bağlılığını anlayarak özümsemelerini sağlamak amacıyla ‘İstikbal İstiklale Ses Veriyor’ sloganıyla düzenlenen yarışmaya Kayseri il sınırları içerisinde eğitim gören veya ikamet eden 4-11 ve 12-18 yaş arası iki farklı kategoride toplam 837 başvuru alındı.
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü olan 12 Mart’ta, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen ‘İstikbal İstiklale Ses Veriyor 2’ İstiklal Marşı Okuma Yarışması Ödül Töreni’ne Genel Sekreter Yardımcısı ve KAYMEK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Öztürk, İşletme ve İştirakler Daire Başkanı Cenani Ayaydın, KAYMEK Müdürü Denizhan Burhan Çanakpınar ve alanında uzman eğitmenler ile öğrenciler ve aileleri katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, KAYMEK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Öztürk, gençlerin yarışma sonucunu heyecanla beklediklerini belirterek, “Genlerimiz yarışmaya katıldılar. Tabii hepsi heyecanlı bir şekilde sonucunu beklediler. Jürideki arkadaşlarımız hassas bir şekilde bu yarışmayla ilgili çalışmalarını yaptı ve bugün anlamlı bir gün. Bugün 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bağımsızlık sembolümüz olarak İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 103’üncü yıl dönümü. Böyle bir anlamlı günde de yarışmamızın sonuçlarını açıklayıp, dereceye girenlere de ödül veriyoruz” diye konuştu.
“Onu Anlamaya Çalışırsanız Derin Deryalara Dalarsınız”
İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’u anmak ve onu anlamanın önemine dikkat çeken Öztürk, “Sadece İstiklal Marşı’yla bile onu anlamaya çalışırsanız derin deryalara dalarsınız. Yazmış olduğu diğer eserler de var. Bu eserlerin içerisinde İstiklal Marşı’na ayrı bir değer vermiş ve eserlerinin bulunduğu Safahat’a almamış. ‘Bunu Türk milletine armağan ettim’ diyerek kendisinin de bir yüce şair olduğunu ve gerçekten vatanına, bayrağına, ezanına, milletine bağlı bir kişilik olduğunu ve her zaman bu hizmetin içerisinde bulunmanın gayreti içerisinde olduğunun bir göstergesidir” dedi.
“Bu Ruh İçin, Bu Vatan Sevgisi İçin, Bayrağımız, Ezanımız İçin, Birlik ve Beraberliğimiz İçin Anlamını Bilelim”
Öztürk, İstiklal Şairi Ersoy’un Milli Mücadele döneminde İstiklal Marşı’nı yazmasına karşın ödülü kabul etmediğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Milli Mücadele’nin başladığı o günlerde, yurdumuzun düşman işgali altında olduğu o günlerde milli ve manevi değerleri üst seviyede tutacak, heyecanı doruğa ulaştıracak ve bu savaşın kazanılması için hakikaten inancın sembolü olacak bir İstiklal Marşı’nı yazmak o kadar kolay değildi. Yazması ve birinci olmasına rağmen çok ciddi bir ödülü de kabul etmemiş bir şairimizdi. Gençlerimizi de onu tanıtma adına ödüllendirelim. Ama bunu anlayın, bilin. Ödül için değil de bu ruh için, bu vatan sevgisi için, bayrağımız, ezanımız için, birlik ve beraberliğimiz için inşallah bunun anlamını bilelim. Allah bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın diye dua etmiş İstiklal Şairimiz, dolayısıyla biz de onun bu duygularına, düşüncelerine ve duasına katıldığımızı ifade etmek istiyorum.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın gençlere, ailelerine, hocalara ve idarecilere ayrı ayrı selamlarını ileten Öztürk, yarışmaya katılan ve dereceye giren gençleri tebrik ederek başarılar diledi.
Konuşmaların ardından törende, 4-11 yaş grubunda birinci olan Elif Eslem Yılmaz, ikinci olan Nisa Gül Güven, üçüncü olan Süleyman Doğanay, mansiyon kazanan Fatma Erva Alçı, Işılay Çalışır ve Irmak Mira Keske ile 12-18 yaş grubunda birinci olan Ümmihani Oğuz, ikinci olan Zeynep Meva Şimşek ve üçüncü olan İlke Avvuran ile mansiyon kazanan Öykü Şen, Yaren Kaplan ve Lin Medeniye sahneye davet edildi.
Yarışmada dereceye giren çocuklar, ödüllerini ve başarı belgelerini, KAYMEK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, Ayaydın ve Çanakpınar’ın elinden alırken, 4-11 yaş grubu birincisi Elif Eslem Yılmaz ve 12-18 yaş grubunda birinci olan Ümmihani Oğuz, İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtasını büyük bir coşku ve heyecanla okudular.
İki farklı kategoride dereceye giren gençlerden birincilere 10” tablet, ikincilere 8” tablet ve üçüncülere 7” tablet, mansiyon olarak iki farklı kategorideki üçer kişiye ise akıllı saat armağan edildi.
BÜYÜKKILIÇ: “İSTİKLAL MARŞI, TÜRK MİLLETİNİN BAĞIMSIZLIK VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN SİMGESİDİR”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nün 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle yâd ederek, İstiklal Marşı’nın 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli marş olarak kabul edildiğini ve o günden bu yana Türk milletinin gurur vesilesi olduğunu ifade etti.
Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin simgesi olan İstiklal Marşı’nın, milli birliğin ve beraberliğin adeta bir belgesi olduğunun altını çizen Başkan Büyükkılıç, “Milli Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy, bu güzide eseri yazarken yalnızca savaş meydanlarında yaşananları değil, milletin içinde bulunduğu ruh halini de satırlara yansıtmıştır. O dönemde yaşanan zorluklara motivasyon kaynağı olan İstiklal Marşı’mız, bugün de Türkiye’nin özgürlük ve bağımsızlık tutkusunun bir ifadesidir” diye konuştu.
Büyükkılıç, günümüzde İstiklal Marşı’nın Mehmet Âkif Ersoy’un unutulmaz sözleriyle, her bayramda, törende ve resmigeçitte milletin hafızasında yeniden canlandığını aktararak, bu milli marşın, Mehmet Âkif’in vatan sevgisi ile harmanlanarak gelecek kuşaklara aktarılmaya devam edeceğini vurguladı.
Başkan Büyükkılıç, İstiklal Marşı’nın kabul ediliş yıl dönümünde, şairin eserlerinin ve özellikle İstiklal Marşı’nın, milletin tarihindeki yerine ve önemine dair farkındalığı artırmak adına çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Düzenlenen özel etkinliklerle Milli Marşın anlam ve öneminin daha güçlü idrak edilmesini sağlamaya gayret ettiklerini söyleyen Büyükkılıç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi KAYMEK A.Ş. tarafından 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü yıl dönümü kapsamında ‘İstikbal İstiklale Ses Veriyor’ sloganıyla düzenlenen 2’nci İstiklal Marşı Okuma Yarışması’nın da çocuklar ve gençler tarafından yoğun ilgi gördüğünü hatırlattı.
Başkan Büyükkılıç, mesajını şöyle sonlandırdı:
“İstiklal Marşımızın kabulünün 103. yıl dönümünde, Mehmet Akif Ersoy’u ve İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet, minnet, saygı ve özlemle yâd ediyorum.”
MMO Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol’un, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ile ilgili mesajı
Üstün bir mücadele ve kahramanlıklarla kazanılan Kurtuluş Savaşı sonrası, Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “Kahraman Ordumuza” hitaben yazmış olduğu şiir, 12 Mart 1921 tarihinde Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.
İstiklal Marşı, tam bağımsızlık ve kurtuluş savaşı mücadelesi veren kahraman ordumuzun gösterdiği iman, inanç, cesaret, kararlılık ve hürriyet aşkını en güzel ve coşkulu bir şekilde ifade etmektedir.
İstiklal Marşımız bütünüyle aziz milletimizin karakterini yansıtmaktadır. İstiklal Marşımızın mana derinliğinde barınan duygular milletimizin öz benliğinden damıtılmıştır. Bayrak, sancak, ezan, hak, şahadet, din gibi kelime ve kavramlar milletimizi var eden değerlerimizdir.Bizlere miras olarak bırakılan bu eşsiz eser ve şanlı Türk bayrağı, Milletimiz var oldukça; geleceğimize yön vermeye, kutsal vatanımızın semalarında ilelebet yankılanmaya ve dalgalanmaya devam edecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle İstiklâl Marşı’mızın Türkiye Büyük Meclisi’nde kabulü nedeniyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ölümsüz şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, vatan uğruna şehit ve gazi olan kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum.
Rektör Karamustafa’dan İstiklal Marşı’nın Kabulünün 103. Yıldönümü Mesajı
Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, İstiklal Marşımızın milli marş olarak kabulünün 103. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Tarihi şanla, şerefle, kahramanlıkla dolu bir Millet olan Türk Milletinin, Kurtuluş Savaşında yazdığı büyük istiklal mücadelesiyle sonsuza kadar hür ve bağımsız yaşayacağını tüm dünyaya ilan ettiğini ifade eden Rektör Karamustafa, mesajında şu ifadelere yer verdi;
“12 Mart 1921, İstiklal Marşımızın TBMM’de milli marş olarak kabulünün 103. Yıldönümünü kutlamaktayız. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’mız öyle bir şiir ki; her mısrası ve her kıtası anlam dolu. İstiklal Marşımız vatan, bayrak, ezan hürriyet yolundaki İstiklal Mücadelemizi anlatmakta ve bizlere öğütler vermektedir. O yüzden İstiklal Marşımızı iyi anlamalı ve içerdiği mesajları iyi algılamalıyız. Her okunduğunda göğsümüzü kabartan, bizlere coşku veren İstiklal Marşımızdan aldığımız güçle bulunduğumuz coğrafyada ve dünyada daha da güçlü olabilmek için mücadele etmeliyiz. Birbirimize her zamankinden daha çok kenetlenerek, düşmanlarımıza karşı daha dik ve daha güçlü durmalıyız. Şunu unutmamalıyız ki! Tarih boyunca çeşitli oyunlarla bizi bulunduğumuz coğrafyada huzursuz etmek isteyen düşmanlarımız dün vardı, bugün de var, yarın da var olmaya devam edeceklerdir. Önemli olan düşmanlara hiçbir zaman fırsat vermemektir. Bunu da her zaman başaracak güçte olduk ve bugün daha da güçlüyüz.
Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşı’mızın kabulünün 103. yıldönümünde başta milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmak üzere bu vatanın bağımsızlığı uğruna canlarını tereddütsüz feda eden tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun. Cenab-ı Allah, milli şairimizin de dile getirdiği gibi bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.”
BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR, “TÜRK MİLLETİ, TARİHİ DESTANLARLA DOLU BİR MİLLETTİR”
Kocasinan Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Ahmet Çolakbayrakdar, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Türk Milleti’nin tarih boyunca kahramanlıklarıyla destanlar yazdığına dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar, “Çanakkale Şehitleri başta olmak üzere, vatanı, bayrağı ve milleti için canını feda eden tüm şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
Başkan Çolakbayrakdar mesajında şu ifadelere yer verdi: “Türk Milleti; tarihi destanlarla dolu bir millettir. Bin yıllık Anadolu topraklarında Çanakkale, Kurtuluş Savaşı ve diğer savaşlarda destanlar yazdık ve bugünlere kadar birçok bedeller ödedik. Rabbim, bu topraklarda yaşayan Türk Milleti’nin yüreğine bir daha şehit acısı düşürmesin. Rabbim birliğimizi beraberliğimizi ve huzurumuzu daim eylesin. Geçmişimizi hiçbir şekilde unutmayacak ve geleceğe emin adımlarla yürüyemeye devam edeceğiz. Vatanımızda huzurlu bir şekilde yaşıyorsak şehitlerimizin sayesindedir. Vatanı ve bayrağı uğruna canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimizi şükran ve minnetle anıyorum”.
GAGİAD Başkanı Yiğitcan Konukoğlu: “Çanakkale Zaferi milletimizin yenilmezliğini tarihe kazımıştır”
Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yiğitcan Konukoğlu, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıl dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında, Türk milletinin birlik beraberlik içinde olduğunda tarihin akışını değiştirecek güce sahip olduğuna yürekten inandığını belirtti.
Söz konusu vatanımızın toprağı olduğunda milletimizin hiç çekinmeden canını ortaya koyduğunun altını çizen Konukoğlu, vatanımızı korumak için on binlerce şehit vererek elde ettiğimiz zaferin bir dönüm noktası olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Milletimizin azmiyle elde edilen ve destanlaşan Çanakkale Zaferi, önemli askeri ve siyasi sonuçları olan benzersiz bir varoluş mücadelesidir. Kahraman ordumuz, 109 yıl önce ‘Çanakkale Geçilmez’ diyerek canları pahasına vatanımızı korumuştur. Milletimizin azmi, cesareti ve fedakarlığı ile yoğurulmuş bu büyük zafer, ülkemizin birlik ve beraberlik ruhunu, vatan sevgisini ve bağımsızlığını simgeler. Çanakkale’yi canı pahasına koruyan Türk milletinin aziz evlatları, tarihe damgasını vurmuş, Türk’ün yenilmezliğini dünyaya göstermiştir.”
Çanakkale’de tüm gücüyle düşmana siper olan komutanların daha sonra Kurtuluş Savaşı’nda da mücadele ederek bağımsızlığa giden yolu açtığının altını çizen GAGİAD Başkanı Yiğitcan Konukoğlu, “Kadim şehrimizin ortaya koyduğu mücadelenin özünde de Çanakkale’deki o dizginlenemez ruh, karşı konulamaz irade vardır. Çanakkale’de deniz ve kara savaşlarında ortaya konulan mücadele milletimize ilham ve cesaret vererek kurtuluşa giden yolu açmış, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehasını tarihe kazımıştır. Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, bu tüm kahramanlarımızı rahmetle ve minnetle anıyorum. Onların fedakarlıkları ve mücadeleleri, bizlere bugün hür ve bağımsız bir vatan bırakmıştır. Bu kutsal emaneti sonsuza dek koruyacak, bayrağımızı sonsuza dek dalgalandırmaya devam edeceğiz” dedi.